|
jak dostać sie do Rumunii |
| Autor |
Wiadomość |
polon
|
Wysłany: Pon Sie 10, 2009 8:27 pm jak dostać sie do Rumunii
|
|
|
Witam wszystkich,
wybieram sie do przyjaciółki do Rumunii. Już miałem wszystko obliczone z funduszami - bilet lotniczy, ale jakoś nie w smak mi wydawać aż tyle na bilet (bezpośredni lot około 1000zł) a i nie wiele po drodze można zobaczyć przez szybe w samolocie :]
dlatego interesują mnie alternatywne możliwości podróży do rumunii. Jeśli ktoś ma doświadczenie - będę wdzięczny za radę,
pozdrawiam wszystkich |
|
|
|
 |
zosia
|
Wysłany: Wto Sie 11, 2009 9:50 pm
|
|
|
Nieco tańszy jest bezpośredni pociąg do Bukaresztu. Znam cenę biletu, ale tylko na trasie Kraków - Sighisoara; na takim odcinku kuszetka w obie strony kosztuje 779 złotych. Pociąg wyjeżdża z Krakowa o 22:45 i jedzie 24 godziny.
Skoro chciałeś wybrać samolot to nie wiem czy taki czas przejazdu Ci odpowiada. Szybkich opcji niestety nie ma, za to jest kilka takich tańszych. I zobaczyć można więcej
1. Przez Ukrainę. Do Lwowa z dowolnego miejsca w Polsce powinieneś dojechać bez problemu. Stamtąd wieczorem odjeżdżają pociągi do Sołotwino i do Czerniowic. Dojeżdżając do Sołotwino pozostaje przejść granicę i jesteś w Sygiecie (Maramuresz). Z Czerniowic można się dostać autobusem do Suczewy (Bukowina).
Pociąg ukraiński jest bardzo tani - 81 hrywien (niecałe 40 złotych) na trasie Ukraina - Sołotwino.
2. Powyższy sposób mieliśmy wypróbować w lipcu, ale dniu wyjazdu okazało się, że mam nieważny paszport :p Pojechaliśmy więc przez Węgry i Słowację - pociągami osobowymi i pośpiesznymi. Podróż w obie strony kosztowała nas ok. 300 złotych. Jechaliśmy ponad 20 godzin. O dziwo okazało się, że nie było wcale tak męcząco. Jakby co mogę się podzielić szczegółami.
Poruszanie się już po samej Rumunii jest raczej bezproblemowe. Pociągi jeżdżą punktualnie. Trochę większy problem z autobusami, ale znakomicie zastępują je prywatne samochody, które przewożą ludzi wg. autobusowych taryf (np. 60 km = 10 lei). |
|
|
|
 |
macko
|
Wysłany: Sro Sie 12, 2009 12:14 am
|
|
|
Opcja ukrainska zdecydowanie najtansza W zeszłym roku przejazd z W-wy do Suczawy wyniósł mnie ok 80 zł (a czasowo to jakieś 26h z przerwą 5h we Lwowie). Gdyby kogoś interesowały szczegółowe dane to służe pomocą.
pozdrawiam,
Maciek |
|
|
|
 |
nicpon
|
Wysłany: Pon Sie 17, 2009 8:06 pm
|
|
|
Witam,
Niedawno wróciłam z Rumunii. Zależy co Cię konkretnie interesuje. Ja jechałam przez Słowacje i Węgry, na północ Rumunii w Alpy Rodniańskie, ale od granicy do granicy, i granicę albo na pieszo , albo konduktorowi łapówka. Bilety miedzynarodowe są zdecydowanie za drogie. W sumie wyszło ok 100 zł ( pomijając ceny w Polsce, gdzie dzięki "wspaniałemu i niezawodnemu PKP " wszyło prawie raz tyle, bo pociąg się spóźnił i trzeba było od Krakowa jechać autobusem, a kasy za niewykorzystany bilet nie chcieli zwrócić od ręki, cała kochana Polska ).
pozdrawiam i powodzenia
Anka |
|
|
|
 |
Chuda
Chuda
|
Wysłany: Czw Sie 20, 2009 8:43 pm
|
|
|
| A jak dokladnie wraca sie przez Wegry i Slowacje? Ja wybieram sie w Gory Rodnianskie 3 wrzesnia (juz nie moge sie doczekac!) i jade autobusem z Przemysla do Suczawy, a zpowrotem chce wlasnie wracac przez Wegry i Slowcje. Moge prosic o jakies szczegoly? Z gory dziekuje:) |
|
 |
Satan
|
Wysłany: Czw Lip 29, 2010 10:10 pm
|
|
|
Hej.
Odświeżam wąteczek.
Interesuje mnie odcinek Czerniowce - Suczava.
Co proponujcie? Kiedyś wyłapali nas prywatni taxi, którzy za 7-10$ wiozły nas do Suczavy.
Jak to wygląda teraz? W/w taxi? Autobus?
Jak z autobusem Przemyśl - Suczava? Inf z PKS Przemyśl brak...
Z góry dzięki. |
|
|
|
 |
Eldereth
|
Wysłany: Pon Sie 23, 2010 11:33 pm
|
|
|
[b]Satan[/b], na temat taxi odpowiem Ci jak wroce, czyli za jakies 2 tyg:) Natomiast połaczenie Przemysl-Suczawa zostalo zlikwidowane!! W tym momencie jest tylko kurs Do Czerniowiec za 60zl.
Tez mam pytanie. Czy orientuje sie ktos, czy istnieje jeszcze połaczenie pociagiem Przemysl-Czerniowce? I jaka jest tego ewentualna cena
Już wrociłam:) A więc nadal jest ten bus za 10$ aczkolwiek mi się udało tylko w jedna stronę go złapać. Wnioskuję z tego, że nie ma ich za wiele albo nie jeżdza juz wieczorami. Zwykłe taxowki moga dowiezc tylko do granicy. |
|
|
|
 |
|
|